Onsdagen_6_juni

 

 

På bilden: Mats och Lennart passar in takfoten

Sedan 1 maj är jobbet med återställandet av godsmagasinet på Dingtuna järnvägsstation igång.

Vi ser många timmar framför oss med snickarjobb, målning och takläggning på schemat. Den norra takfoten är på plats och den södra kommer att påbörjas den 14 maj.

En hel del material för återställandet har kommit och ligger på plats och  väntar på ivriga snickarhänder. 

Vi kommer att försöka anslå kommande arbetsplanering på anslagstavlan vid stations entrén för den som känner sig hågad att deltaga. 

 

 

Teglet på plats på norra sidan

 
Medan motorcyklar i Västmanland runt puttrade förbi och cyklarna i energitrampet var på väg åt motsatt håll, lyckades vi få på teglet på magasinets norra sida. Teglet kommer från ett takbyte hos Anders och Camilla Eriksson som bytt sitt tak där teglet legat på sedan 1949. Teglet visade sig passa väldigt bra, vilket man kan se om man passerar på vägen. Takets södra sida mot järnvägen hoppas vi kunna färdigställa under kommande vecka. Under veckan kommer även delar av panelen att komma upp och snart liknar byggnaden ett magasin igen.
 
 

Lördagen 14 juni.

 
Fyra glada till uppställning för dagens arbete på magasinet.
Vädret perfekt för arbete, med mulet, några få regnstänk och en lagom temperatur. Vi slås av hur många tåg det är som passerar på spåret bredvid magasinet varje dag, varje gång vi försöker prata med varandra under arbetet..
Fortfarande är det fokus på att få taket helt färdigt. Dagens resultat tog oss ytterligare en bit på väg mot det delmålet.
Vindskivor och plåt är uppe på gavlarna.

 

 

Skrapning och målning pågår runt takfot och taksprång. Ett eller ett par arbetstillfällen borde ta oss till ett färdigställt tak.
Bra väder på onsdag så kör vi igen !
   
Lördag 28 juni  

Sören

Lördagen 28 juni, en strålande dag för att fortsätta arbetet på magasinet.

Efter en tveksam inledning, visade det sig att vi skulle bli 7 st. ivriga snickare som tog oss an dagens utmaningar.

Golvbjälkar på norra halvan kom på plats tillsammans med glesspikade bräder för att hålla upp kommande isolering i ett senare skede. Panelspikning är nu igång på båda kortsidorna och vi väntar på de fyra fönster som är specialbeställda för att passa in dessa i väggarna.

Det mesta av vårt material har vi nu kunnat flytta in under det ”i princip” färdiga taket.

Vid kaffepausen idag reflekterade vi alla över hur skönt det kändes att ha kommit så här långt med bygget. Vi hade svårt att se det framför oss när vi plockade ner det i delar under senhösten 2006.

Kaffepauserna används i annat fall mest till Att ljuga lite och berätta mer eller mindre sanna och spännande historier.
 

Många jobbar

Olle och Per-Erik

Golvbjälkar

   
Onsdag 10 juli  

 

 

 

 

 

 

Per Erik

Arbetet har fått en tempoökning och aktivitet pågår på byggnadens samtliga sidor och även på insidan. Panel är på väg upp på alla väggar och den västra gaveln leder med c:a 8 kvadratmeter. Den gaveln är snart uppe i spetsen och brädlängderna räcker över hela väggen nu.

Vi har upptäckt att våra bevingade ”vänner” kajorna har fått ett bra ställe att komma undan väder och vind genom att sitta på takbjälkarna under tak när det regnar som värst. Tyvärr lämnar de tydliga spår efter sig på golvbjälkarna nedanför.

Vi hoppas på bra väder på lördag 12 juli för att komma ytterligare en bit på väg.

 
   

 

 

 

 

 

 

Sven Gävert

 
   

 

   
Onsdagen 16 juli  
Äntligen kan vi börja se hur magasinet kommer att se ut när vi blir färdiga.
Den västra gaveln, mot stationsbyggnaden, fick sin panel färdigspikad ikväll.
Bertil och Per-Erik samarbetade på ställningen under överinseende av Olle för att passa in sista biten upp mot taknocken. Panelspikning är nu på gång runt hela byggnaden.

Gänget passade på att fira lite grand i och med att en vägg blev klar och vi tog en gruppbild på deltagarna i kvällens aktiviteter. Alla som deltar i uppbyggnaden finns inte med på bilden, utan några tar igen sig på semestrar och annat, och kommer igen pigga och utvilade lite längre fram.

 
   
På gängbilden syns från vänster, Bertil Johansson, Sven Gävert, Sören Vinkler, Hasse Frisholt, Bert Svensson, Per-Erik Björkas, Olle Wikström.
 
   
Onsdagen 6 augusti  
Under veckan har Per-Erik målat gavlarna en andra gång, fönster är isatta och Mats har jobbat i ”snickarboa” med fönsterfoder.

Bakom ställningen börjar slutresultatet att krypa fram och det ser riktigt spännande ut.

Kajorna har nu mist sin tillflyktsort inne i magasinet vilket vi är tacksamma för men nu är regnandet den största utmaningen för att kunna jobba vidare.

Med lite tur vad gäller vädret och mycket energi från byggänget, ser det ut som att vi kan riva ställningarna under september månad. Vi behöver ställningsmaterialet eftersom det till stora delar är det som skall bli golv i magasinet.

 

 

   
Söndagen 24 augusti  
 
Godsmagasinet börjar nu se färdigt ut på utsidan. Knutbrädor och stuprännor är monterade. Utsidan är färdig målad. Ställningarna har börjat att plockas ner och på sydsidan är den helt borta.
De stora portarna skall nu förses med ny panel och börja monteras när golvet kommit på plats. En hel del golvvirke har använts på ställningarna och därför har inte golvet kunnat påbörjas tidigare.
En hel del funderingar finns hur vi skall få till de två lastkajer som skall monteras på båda långsidorna vid portarna. En liten dröm är att vi skall hitta fyra st. granitblock som är tillräckligt stora och plana för att passa. Hela magasinet står på 12 st. block med c:a 0,8 M sida, och något liknande skulle passa bra.

Om vädret tillåter och vi lyckas samla tillräckligt med kraft har vi en möjlighet att vara klara till någon gång i oktober.
 

Från arbetet 2008.09.06  
   
El matningen till magasinet skall dras fram från stationsbyggnaden och Mälarenergi har lovat att komma ut på onsdag och märka ut ev. andra kablar i backen, innan vi sätter igång och gräver.

Ställningarna är nu borttagna och återlämnade till Ebbe, som varit bussig och lånat ut den under vår uppbyggnad. Magasinet ser bra ut, och har nog inte varit i det här skicket sedan det byggdes för 200 år sedan.
Vi har rensat alla gamla golvplank på gamla smidda, rostiga spikar och har börjat lägga tillbaka golvet på de nya golvbjälkarna. Det kommer att bli ett litet pussel att få ihop det, men det gäller att ha tålamod. Ett annat förhållningssätt är som Sven sa idag, ”Nu börjar det bli riktigt roligt”.
   

13 september 2008


 
Pusslet med att få till golvläggningen i magasinet fortsätter. Dagens arbete gjorde slut på alla våra ”gamla” golvplank. Till slut fattades det c:a 7-8 kvadratmeter. Vi hoppas att de nya plank som Elingbo såg har hjälpt oss med kommer att räcka till att fylla hela golvet.

Tack vare golvplanken har vi nu kunnat flytta in allt nytt virke samt även dörrstommarna in under tak, vilket kommer att underlätta jobbet under de regniga arbetsdagarna.

Parallellt med att TELIA gräver fiberkabel åt banverket längs Köpingsvägen, har vi med lite mindre resurser, påbörjat grävningen för elmatning från stationen till magasinet.

En tidigt trött igelkott lyckades vi se bland löven när vi städade bland gammalt virke.

Sörens uppmärksamhet och hans trygga händer gjorde att igelkotten fick en ny vinterbostad i närheten av komposthögen på stationsområdet.
 
   
Nyheter från arbetet onsdagen 2008-10-07  
Höstmörkret kommer allt tidigare på eftermiddagen och gör det svårt att jobba på onsdags eftermiddagarna. 
 
 Husskalet är klart nu och vi snickrar för fullt på portarna för att de skall bli klara och uppsatta innan vi får ”slå igen” för säsongen.
 
 Vi fortsätter att leta stenblock för att få till lastbryggorna och trapporna upp till magasinsgolvet. Om vi har lite tur kanske vi kan få tillgång till några block under vintern.
Elförsörjningen ligger nedgrävd och väntar på att bli inkopplad. Grävaren har lastats för hemfärd.

Magasinet går in i vintervila.

Arbetet på magasinet kommer att vila nu under vintern och vi avvaktar möjligheten att få tillgång till några stenar för att kunna bygga bryggorna och trapporna i vår. Om vi lyckas med att komma över några stena blir det lite extra jobb på senhösten eller vintern, men det fixar vi.Planerna finns nu på att öppna upp området för alla under någon dag i maj 2009 för att kunna visa vad stationsområdet kan erbjuda. Det får vi återkomma med under våren.
   

 

 

Återinvigning av stationsområdet 8 augusti 2009
Här finns nu den bildpresentation från invigningen.
observera att filen är stor (kräver bredband)
Bildserie

Vi lyckades!

 


 

Trots många tvivlare lyckades vi få magasinet klart.

På bilden de flesta i gänget som gjorde det möjligt.

I främre raden från vänster: Bert Svensson, Sören Winkler, Lennart Henriksson, Sven Norrgård
I andra raden från vänster: Mats Haraldsson, Bertil Johansson, Sven Gävert, Hans Frisholt, Per Erik Björkas
I tredje raden  Olle Wikström
 

Foton från rivningen av magasinet

sida 1 av 3 Nästa

IMG_0831 IMG_0832 IMG_0833 IMG_0835
IMG_0831.jpg IMG_0832.jpg IMG_0833.jpg IMG_0835.jpg
IMG_0836 IMG_0881 IMG_0882 IMG_0884
IMG_0836.jpg IMG_0881.jpg IMG_0882.jpg IMG_0884.jpg
IMG_0885 IMG_0886 IMG_1063 IMG_1558
IMG_0885.jpg IMG_0886.jpg IMG_1063.jpg IMG_1558.jpg