Torpet Stora Jacksbo

Minnesgoda besökare på vår hemsida kommer kanske ihåg hur torpet Stora Jacksbo räddades undan förgängelsen i sista sekunden. Torpet var rejält nedgånget och den nya ägaren tänkte riva det för att bygga nytt på tomten. Genom ett antal osannolika sammanträffande fick Lars-Eric och Leila Johansson veta hur det låg till. Dom erbjöd sig att plocka ner torpet bit för bit med avsikt att bygga upp det på ett nytt ställe. Och så blev det.

Nu, några år senare står målar Janssons torp, Stora Jacksbo, varsamt återuppbyggt  i trakten av Öregrund. Här nedan kan ni följa förvandlingen från förfall till pärla. Bilderna till vänster i tabellen nedan visar hur det såg ut i det gamla torpet och till höger hur det ser ut nu.

Så här såg det ut när målar Janson bodde i torpet
Så här ser torpet ut på ett gammalt foto. Osäkert när det är taget men möjligen på 60-talet Återuppbyggt på den nya platsen
Nedmonteringen har börjat. Man kan se att det är i sista minuten. Schaktmaskinerna närmar sig. Gavel mot kammaren. Den uppmärksamme ser att det har tillkommit en utbyggnad på baksidan. Mer om detta längre fram. Dessutom är vindstrappan flyttad inomhus.
Västra gaveln (mot kammaren). Notera antydan till en dörr på baksidan Västra gaveln. På baksidan en tillbyggnad för våtavdelning.
Köket före flytt Det nya köket. Spisen är uppmurad som den gamla. I köket finns nu även en elektrisk spis samt extra skåp för lite bekvämlighet. På bilden kan man också se utgången till den nya våtavdelningen.

Följande bilder visar i huvudsak nya Jacksbo.

På bilden ser vi från vänster: spisen, ingång till kammaren trapp till sovloftet samt utgång till farstun Spisen uppmurad efter konstens alla regler inklusive en fungerande bakugn. Till höger trappan upp till sovloftet (gamla vinden)
Kammaren med utgång till köket. Kakelugnen är "ny" från 1907. Kammaren med köksdörren stängd
Sovloftet Insyn från farstu mot köket

 

Skiss och tavla av Gunnar Jansson

Oxen vid Stora Jacksbo

               

Målningen visar uthus och snickarbod vid Stora Jacksbo